Πανηγύρια στο νησί της Τήνου

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οι επισκέπτες του νησιού μας μπορούν να χαρούν μαζί με τους ντόπιους τα πανηγύρια των ιερών ναών των χωριών και των εξωκκλησιών της Τήνου. Σ’ αυτά θα απολαύσουν την γνήσια θρησκευτική λατρεία και μετά την τοπική φιλοξενία στα διάπλατα ανοιχτά σπίτια των εορταζόντων.

Το μήνα Ιανουάριο ξεχωρίζει η εορτή της ευρέσεως της Αγίας Εικόνας της Παναγίας με τις πολλές εκδηλώσεις και τη μοναδική λαμπαδηφορία «τα φαναράκια».

Στις 17 Ιανουαρίου γιορτάζει η Στενή και το λαϊκό γλέντι κρατάει όλη μέρα.

Στις 2 Φεβρουαρίου ο Κτικάδος πανηγυρίζει την Υπαπαντή. Ένα πανηγύρι στο οποίο ο κόσμος που συρρέει έχει την ευκαιρία να ξεφύγει για λίγο από τη ζοφερή καθημερινότητα.

Δεν υπάρχει μήνας στην Τήνο χωρίς πανηγύρια. Για τον πολύ κόσμο βέβαια ενδιαφέρον έχουν και τα πανηγύρια του καλοκαιριού. Στην Καρδιανή, της Αγίας Τριάδος, στα Υστέρνια της Αγίας Παρασκευής. Στον Τριαντάρο της Αγίας Μαρίνας αλλά και των Αγίων Αποστόλων. Τα τοπικά όργανα ξεσηκώνουν τον κόσμο και τον βοηθούν να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας, με τη μουσική και τα τραγούδια τους.

Στον Τριπόταμο, ακόμη, ξεχωριστές εορτές, με τους πάντες καλεσμένους, αποτελούν τα έθιμα του «Κάβου» τα Χριστούγεννα καθώς και η γιορτή για τα Εισόδια στις 21 Νοεμβρίου.

Πανηγύρια εκλεκτά με φιλοξενία αβραμιαία έχουν και τα Καθολικά χωριά χειμώνα – καλοκαίρι.

Εκτός από τα πανηγύρια, υπάρχουν και οι τοπικές εορτές που ξεπερνούν σε ομορφιά και χαρούμενη ατμόσφαιρα κάθε φαντασία, τέτοιες είναι η γιορτή της αγκινάρας στην Κώμη την άνοιξη, η γιορτή του μελιού στον Κάμπο και η γιορτή της ρακής στον Φαλατάδο.